نام دیگر آمبلیوپی ، تنبلی چشم است .این بیماری زمانی که یکی از چشمها دید درستی نداشته باشد، اتفاق می افتد. اگر این عارضه درمان نشود، چشم آسیب دیده کودکان هرگز به درستی نمی بیندو منجر به اختلال دید دائمی می شود.
با رشد مغز، کودک دیگر از دیدن تصاویر "چشم پوشی" میکند و چشم ضعیفتر عمل میکند. به همین دلیل ضروری است که کودک مبتلا به آمبلیوپی را به طور منظم به چشم پزشک ببرید .
چه عواملی باعث آمبلیوپی میشود؟
تنبلی چشم معمولا زمانی که یک چشم تمرکز بسیار بهتری نسبت به چشم دیگر دارد ، آغاز می شود . به عنوان مثال، یک چشم ممکن است بسیار دوربین و یا آستیگماتیسم باشد ، در حالی که چشم دیگر اینگونه نیست. هنگامی که مغز کودک با هر دوتصویر یا تصویر تار و یا روشن مواجه می شود، شروع به نادیده گرفتن تصویر تار میکند. اگر تنبلی چشم برای ماه ها یا سال ها در چشم کودک خردسال تشخیص داده نشود ، دید چشم کم می شود و تصاویر را بدتر می بیند.
یکی دیگر از علت تنبلی چشم انحراف چشم یا استرابیسم است. انحراف چشم، به این معنی که یک چشم به سمت داخل یا بیرون باشد. این مانع ازتمرکز چشم با هم در یک تصویر شود و ممکن است باعث دوبینی شود. برای جلوگیری از این عامل، مغز کودک به طور کلی از دیدن تصویر ، چشم پوشی میکند و منحرف می شود و باعث میشود بینایی در یکی از چشمها کمتر شود. این بی نظمی چشم منجر به آمبلیوپی یا "تنبلی چشم" میشود.
در موارد دیگر،گاهی اوقات کودک نمی تواند به خوبی با یک چشم چیزی را ببیند زیرا مانعی، مانند آب مروارید و یا مقدار کمی از خون و یا مواد دیگر در پشت نورچشم قرار گرفته است.
تبلی چشم چگونه تشخیص داده میشود؟
قبل از سن مدرسه همه کودکان باید غربالگری شوند . دکتر فرزند و سلامت چشم کودک را بررسی میکند:
- عبور نورازچشم
- بررسی دید هر دو چشم
- بررسی حرکت چشم
اگر یک مشکل در هر منطقه از چشم وجود داشته باشد، دکتر یا مسئولان مدرسه به شما توصیه میکنند فرزندتان را به یک متخصص چشم ببرید. اگر شما احساس می کنید که چیزی می تواند باعث دید فرزندتان میشود به دکتر اطلاع دهید.
برخی از کارشناسان مراقبت از چشم توصیه میکنند فرزندتان را هر 6 ماه یا هر دو سال نزد چشم پزشک ببرید تا معاینات چشمی انجام شود.
سابقه خانوادگی آمبلیوپی یکی از عوامل خطرناک برای این بیماری محسوب می شود. پدر و مادرتنها با نگاه کردن به صورت کودک نمی توانند بگویند که فرزندشان مبتلا به آمبلیوپی است. تشخیص زود هنگام کلید بهترین درمان است.
تنبلی چشم چگونه درمان می شود؟
رایج ترین درمان برای تنبلی چشم استفاده از چشم بند است . این کار در ابتدا هر گونه مشکلات اساسی در چشم را اصلاح میکند. در ابتدا، کودک به سختی و تنها با چشم ضعیف تر، به اطراف نگاه میکند .انجام اینکار بسیار مهم است ، چرا که در نهایت باعث بهبود دید خواهد شد.احتمالا هفته ها یا ماهها برای بهبود دید این کار را انجام می دهند. بادقت باید دستورالعمل دکتررا انجام دهید و به طور مرتب کودک خود را نزد چشم پزشک ببرید تا روند بهبودی بررسی شود.
هنگامیکه کودک از چشمی که آمبلیوپی دارد ، استفاده کند و این کار ادامه یابد دید کودک بهبود می یابد. پس ازآنکه دکترتشخیص داد که دید به حالت عادی برگشته، دیگر لازم نیست که کودک چشم خود را به صورت تمام وقت ببند. برخی از کودکان ممکن است دوباره دید خود را از دست بدهند و نیاز به استفاده مجدد از چشم بند باشد. در موارد خفیف آمبلیوپی، دکتر ممکن است از قطره آتروپین در چشم "خوب" به جای بستن چشم را توصیه کند. آتروپین مردمک را بزرگ ودید را تار میکند وچشم بد را مجبور به انجام بسیاری از کارها مانند بازی با اسباب بازی، غذا خوردن، نقاشی، و یا خواندن می کند.
بیشتر کودکان مبتلا به آمبلیوپی نیز برای کمک به تمرکز ، نیاز به عینک دارند. اگر چیزی مانند آب مروارید مانع عبور نور به چشم وجود داشته باشد، دکتر ممکن است جراحی را برای برداشتن انسداد توصیه کند. اگر انحراف چشم یا استرابیسم از حرکت چشمها با هم جلوگیری کند، دکترممکن است عمل جراحی بر روی عضلات چشم را توصیه کند. با دکتر درمورد انتخاب درمان مناسب صحبت کنید.
چه مشکلاتی در دید کودکان با تنبلی چشم بوجود می آید؟
اگر آمبلیوپی تشخیص داده شود و زود هنگام درمان شود، بسیاری از کودکان دید خود را به دست می آورند. درمان تنبلی چشم برای کودکانی که در سن 7-9 سال هستند ، بسیار مشکل است .
حتی زمانی که درمان دشوار باشد به توصیه های پزشک گوش کنید ،بسیاری از کودکان نمی خواهند هر روز چشم خود را ببندند. در حال حاضر استفاده از آتروپین به عنوان یک روش جایگزین درمانی ، در بیشتر کودکان مبتلا به آمبلیوپی موفقیت آمیز بوده است.