تومورهاي تخمدان، در فضاي تخمدان تشكيل ميشوند. اين تومورها غير سرطاني (خوش خيم) و سرطاني (بدخيم) ميباشند.
علائم تومورهاي تخمدان
علائم و نشانه هاي تومورهاي تخمدان به شرح زير ميباشند:
- نفخ يا احساس فشار در شكم
- نياز فوري به دفع ادرار
- سوء هاضمه
- اسهال يا يبوست
- از دست دادن اشتها
- كاهش و يا افزايش ناخواسته وزن
چگونه تومورهاي تخمدان تشخيص داده ميشوند؟
روش هاي تشخيص تومورهاي تخمدان عبارتند از:
- سي تي اسكن (CT)، تصويربرداري رزونانس مغناظيسي (MRI) و توموگرافي با گسيل پوزيترون (PET)؛ در اين روش ها تصاوير دقيقي از تخمدان تهيه ميشوند و بدين ترتيب پزشك قادر به يافتن تومورها خواهد بود. اين تصاوير همچنين به پزشك در تعيين اينكه تومورها تا چه حد پيشروي كرده اند نيز كمك خواهد كرد.
- آزمايش آنتي ژن سرطاني (CA-125)؛ در آزمايش CA-125 پروتئینی در خون که آنتی ژن سرطان می باشد، اندازه گیری می شود. با بالا بودن CA-125، مشکلات متعدد و مختلفی چون سرطان تخمدان بوجود می آید. سطح CA-125 در بسیاری از زنان مبتلا به سرطان تخمدان در مراحل اولیه استاندارد می باشد.
درمان تومورهاي تخمدان
درمان تومورهاي تخمدان به روش هاي زير صورت ميپذيرد:
- لاپاراسكوپي؛ اين جراحي توسط ايجاد برشي روي شكم انجام ميشود. بدين ترتيب جراح قادر خواهد بود بيشتر توده هاي تخمدان را بردارد. چنانچه توده گسترش يافته باشد و از نوع سرطاني تشخيص داده شود، جراح ممكن است تخمدان ها، رحم، لوله هاي فالوپ، امنتوم (بافتي از چربي كه روده را ميپوشاند) و غدد لنفاوي مجاور را نيز بردارد.
- شيمي درماني؛ شيمي درماني شامل آمپول هاي وريدي ماهيانه است كه جهت از بين بردن سلول هاي سرطاني، بطور مستقيم در داخل شكم تزريق ميشوند. از آنجائيكه در شيمي درماني سلول هاي سالم نيز از بين ميروند، اين روش بروز برخي عوارض جانبي را در بر دارد. اين عوارض شامل تهوع و استفراغ، ريزش مو، آسيب به كليه و افزايش خطر ابتلا به عفونت ميباشند. اين عوارض پس از خاتمه درمان، برطرف ميگردند.
- پرتو درماني؛ در اين روش از اشعه ايكس با انرژي بالا، جهت از بين بردن يا كوچك ساختن سلول هاي سرطاني بهره گرفته شده است. اين روش درماني نيز عوارضي را در پي دارد كه شامل التهاب پوست، تهوع، اسهال و خستگي ميباشد. پرتو درماني در درمان سرطان تخمدان، كاربرد چنداني ندارد.