لوزه ها در انتهای گلوواقع شده اند و مانند فیلتری عمل می کند و میکروب هایی که مسیرراه های تنفسی را مسدود کرده و باعث عفونت میشود را ازبین می برد . لوزه ها همچنین برای مقابله با عفونت آنتی بادی تولید می کنند . اما گاهی اوقات لوزه ها خود آلوده میشوند. التهاب لوزه نوعی عفونت ویروسی و یا باکتریی است که موجب تورم و بزرگ شدن لوزه ها میشود.
التهاب لوزه ها در کودکان بسیار شایع است.
علل و علائم التهاب لوزه
عفونت های باکتریایی و ویروسی می تواند موجب التهاب لوزه شود. شایع ترین علل این بیماری باکتری استرپتوکوک است. سایر علل عبارتند از:
- ویروس آدنو
- ویروس آنفلوانزا
- ویروس Epstein-Barr
- ویروس پارا انفلوانزا
- آنتروویروس
- ویروس هرپس سیمپلکس
التهاب و تورم لوزه ها، گاهی اوقات به قدری شدید است که مانع از ورود جریان هوا میشود و این عامل یکی از اصلی ترین علل ورم لوزها محسوب می شود.
سایر علائم عبارتند از:
- حساسیت یا درد گلو
- لوزه های قرمز و ملتهب
- دانه های سفید یا زرد چرکی روی لوزه ها
- تاول های دردناک
- زخم در گلو
- خشونت صدا یا از دست دادن صدا
- سردرد
- از دست دادن اشتها
- گوش درد
- اشکال در بلع یا تنفس از طریق دهان
- تورم غدد گردن یا فک
- تب، لرز
- بوی بد دهان
در کودکان، علائم همچنین ممکن است شامل:
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد شکم
درمان التهاب لوزه
درمان التهاب لوزه بستگی به عوامل آن دارد. برای تعیین علت، دکتر ممکن است آزمایش استرپتوکوکی را تجویز نماید. با انجام تست آزمایشگاهی می توان عفونت باکتریایی را تشخیص داد. عفونت ویروسی در آزمایش نشان داده نمی شود.
اگر التهاب و عفونت لوزه منشاء باکتریایی داشته باشد ، توسط داروهای آنتی بیوتیکی مانند پنی سیلین و یا اریترومایسین بهبود خواهند یافت.
هر چند که علائم این بیماری در دو یا سه روز پس از شروع آنتی بیوتیک بهبود می یابد ،اما مصرف داروهای آنتی بیوتیک باید تا اتمام دارو ادامه یابد و نمی توان به محض بهبودی ، مصرف دارو را قطع نمود زیرا در صورت عدم مصرف ،ممکن است این عارضه مجددا عود کند.
اگر التهاب لوزه ها توسط یک ویروس ایجاد شود، مصرف آنتی بیوتیک اثری ندارد و بدن به خودی خود به مقابله بر علیه عفونت ها می پردازد. اقداماتی که میتوان انجام داد ، عبارتند از:
- استراحت کافی
- نوشیدن مایعات گرم یا خیلی سرد برای کاهش درد گلو
- خوردن غذاهای نرم، مانند ژلاتینهای طعم دار، بستنی، یا سیب
- استفاده از دستگاه بخور و یا مرطوب کننده های اتاق
- غرغره کردن با محلول آب ولرم و نمک
- مصرف قرص حاوی بنزوکائین یا بیحس کننده
- استفاده از استامینوفن یا ایبوپروفن.
جراحی لوزه
لوزه بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن است ، بنابراین بهتر است از برداشتن لوزه ها صرف نظر کرد. با این حال، اگر التهاب لوزه مکرر یا مزمن بود ، و یا اگرلوزه ها به قدری بزرگ شده که باعث انسداد راه تنفسی شده باشند ، ممکن است عمل جراحی برای برداشتن لوزه ها ضرورت داشته باشد. جراحی لوزه و براشتن آن در حال حاضر شایع ترین و آخرین راه حل برای درمان بیماری افرادی است که با عفونت مزمن لوزه مواجه می شوند.امروزه پزشکان از روشهایی مانند لیزر، امواج رادیویی، انرژی مافوق صوت، و یا الکتروکوتر استفاده میکنند.
عمل جراحی لوزه معمولا سرپایی ، تحت بیهوشی عمومی و به طور معمول بین 30 دقیقه و 45 دقیقه انجام می شود.
اکثر کودکان در حدود چهار ساعت بعد از عمل جراحی مرخص می شوند و معمولا برای بهبودی کامل یک هفته تا 10 روز زمان نیاز است . تقریبا تمام کودکان بعد از عمل جراحی گلو درد دارند. برخی ها ممکن است درد در گوش، فک و گردن را تجربه کنند. برای کاهش درد دکتر معمولا مصرف دارو را توصیه می نماید.
در طول دوره بهبودی کودک باید کاملا استراحت کند.همچنین کودک باید مایعات فراوانی مصرف نماید ، اما در 24 ساعت اولیه بعد از عمل جراحی نباید از شیر یا محصولاتی که حاوی شیر هستند ، استفاده شود . اگرچه ممکن است با داشتن گلودرد ، کودک تمایلی به خوردن نداشته باشد ، اما بعد از بهبودی این مسئله برطرف خواهد شد.
چند روز بعد از عمل جراحی، ممکن است کودک دچار تب با درجه پایین و یا سرازیر شدن خون آبه از بینی شود. اگر تب بالای 102 درجه فارنهایت بود و یا اگر خون قرمز و روشن از بینی سرازیر شد ، بلافاصله به دکتر مراجعه نمایید ، ممکن است نیاز به مراقبت های اورژانسی باشد.