در دوران بارداري، دهانه رحم تبديل به يك تونل بسته و مهر و موم شده، بين رحم و واژن ميگردد. دهانه رحم قبل و يا در طول زايمان، كشيده تر، نرمتر و نازكتر (افاسمان) ميگردد. در هفته 24 بارداري، طول دهانه رحم بطور ميانگين به حدود 35 ميلي متر ميرسد.
دهانه رحم كوتاه، طولي كمتر از 25 ميلي متر دارد. در زنان داراي دهانه رحم كوتاه، خطر زايمان زودرس افزايش ميابد.
چگونه ميتوان كوتاهي دهانه رحم را درمان كرد؟
چنانچه نخستين بار است كه باردار ميشويد، يا تجربه زايمان زودرس در گذشته را نداريد، كوتاهي رحم تغييري در روند زايمان شما نخواهد داشت. اما چنانچه رحمي كوتاه تر از 20 ميلي متر يا كمتر داريد، پزشك داروهايي را جهت پيشگيري از زايمان زودرس تجويز خواهد كرد.
چنانچه تجربه زايمان زودرس را در گذشته داشتيد، ممكن است پزشك دارو تجويز نمايد يا جهت پيشگيري از زايمان زودرس از ساير روش هاي درماني مانند "سركلاژ" بهره گيرد. سركلاژ يا دوختن دهانه رحم، عمل جراحي است كه در برخي زنان باردار با دهانه رحم كوتاه و به منظور نگه داشتن جنين و جلوگيري از سقط آن انجام ميشود. در اين عمل جراحي، قسمت انتهايي رحم كه به واژن ختم ميشود، با استفاده از بخيه، بسته ميشود و حدودا در هفته 37 بارداري، اين بخيه ها كشيده ميشوند.
در صورتيكه تصور ميكنيد در معرض خطر زايمان زودرس هستيد، از علائم و علل آن آگاهي كسب نماييد.
علائم و نشانه هاي زايمان زودرس چيست؟
کمردرد شایع ترین مشکل دوران بارداری است زیرا مادر در حال افزایش وزن است. کمردردهای شدید در ماه های انتهايي بارداري، همراه با خون ریزی و ترشحات واژن می تواند علامتی برای زایمان زودرس باشد.
علت بروز زايمان زودرس چيست؟
عواملي كه در زايمان زودرس موثرند، عبارتند از:
- بارداری دو یا چند قلویی
- جدا شدن پیش از موعد جفت از رحم
- وجود عفونت در واژن یا رحم مادر که منجربه آغاز فرآیند زایمان می شود
- مشکلات مربوط به رحم یا دهانه رحم از جمله فیبروم یا شکل غیرطبیعی رحم
- پاره شدن کیسه آب مادر قبل از شروع فشار زایمان
- بیماری های لثه
- مصرف مواد مخدر مانند کوکائین یا متامفتامین