>پیش یائسگی دوره ای از زندگی یک زن است که سالها قبل از یائسگی یعنی زمانیکه تخمدانها به تدریج شروع به تولید استروژن کمتری می کنند، بروز می کند و معمولاً از 40 سالگی آغاز می شود. در طول دوران پيش يائسگي، بسياري از علائم آزار دهنده اي كه ممكن است يك زن تجربه كند تا رسيدن به دوران يائسگي، بطور تدريجي كاهش ميابد. اما در نتيجهء عوامل مختلف، از جمله ميزان پايين استروژن، زنان در اين دوران در معرض خطر ابتلا به مشكلاتي چون پوكي استخوان و ناراحتي هاي قلبي قرار دارند.
چطور ميتوانم تشخيص دهم كه در دوره پيش يائسگي بسر ميبرم؟
هنگاميكه زني بمدت يكسال تمام پريود نشود، وي را در دوره پيش يائسگي در نظر ميگيرند. اندازه گيري هورمون محرك فوليكولي (FSH) توسط پزشك نيز روشي جهت تشخيص اين دوره ميباشد. هورمون محرك فوليكولي، هورموني است كه توسط غده هيپوفيز (واقع در مغز) توليد ميشود. هنگاميكه تخمدان ها شروع به از كار افتادن ميكنند، سطح هورمون محرك فوليكولي بطور چشمگيري افزايش ميابد؛ سطح هورمون محرك فوليكولي را به راحتي از طريق يك آزمايش خون ساده ميتوان بررسي كرد.
علایم پیش یائسگی چيست؟
زمانی که شروع به تجربه برخی یا همه علائم زیر می کنید، ممکن است پیش یائسگی را تشخیص دهید:
- گر گرفتگی
- حساس شدن سینه
- تشدید سندرم پیش یائسگی
- کاهش میل جنسی
- خستگی
- قاعدگی های نامنظم
- خشکی واژن؛ ناراحتی حین رابطه جنسی
- تراوش ادرار هنگام سرفه یا عطسه (بي اختياري)
- نیاز شدید و مکرر به ادرار
- نوسانات خلقی
- مشکلات خواب
دوره پیش یائسگی چقدر طول می کشد؟
متوسط طول دوره پیش یائسگی چهار سال است، اما در برخی از زنان این مرحله ممکن است فقط چند ماه طول بکشد، یا حدود 10 سال ادامه پیدا کند. پیش یائسگی در اولین سال پس از یائسگی (زمانی که زني، 12 ماه را بدون قاعدگی ماهانه پشت سر گذاشته است) پایان می یابد.
چه تغييراتي در طول دوران پيش يائسگي انتطار ميرود؟
در طول اين دوران ممكن است انرژي خود را بازيابي نماييد، اما در عين حال در معرض خطر ابتلا به يكسري بيماري قرار خواهيد گرفت.
برخي داروها و يا ايجاد تغييرات سالم و مفيد در شيوه زندگي، خطر ابتلا به برخي بيماري هاي مرتبط با يائسگي را كاهش ميدهد. از آنجاييكه خطر ابتلا به بيماري ها در هر زن متفاوت است، با پزشكتان در جهت يادگيري اقداماتي براي كاهش خطر ابتلاي فردي مشورت نماييد.
آيا ميتوانم در حاليكه در دوران پيش يائسگي بسر ميبرم، باردار شوم؟
معمولا به محض پريود نشدن، احتمال بارداري نيز به صفر ميرسد. با اين حال تا زمانيكه در دوران يپش يائسگي بسر ميبريد، روش پيشگيري از بارداري كه پزشكتان توصيه كرده است را دنبال نماييد.
در طول دوران پيش يائسگي، معمولا چند وقت يكبار بايد به ملاقات پزشك بروم؟
چنانچه در دوران پيش يائسگي بسر ميبريد، بطور منظم به چكاپ و آزمايشات پيشگيرانه اي چون معاينه لگن، تست پاپ اسمير، معاينه سينه و ماموگرافي بپردازيد. تعداد دفعات و فواصل مراجعه به پزشك، بستگي به سوابق پزشكيتان دارد. در اين خصوص ميتوانيد با پزشكتان مشورت نماييد.