مری یک لوله عضلانی است که مسئول انتقال مواد غذایی از گلو به معده است. سرطان مری هنگامی که توموری بدخیم در جدار مری شکل بگیرد ، بروز میکند. بهنگام رشد این تومورها ، بافت های عمیق و عضلانی مری تحت تاثیر قرار میگیرند .این تومورها می توانند در هر نقطه از امتداد طول مری شکل بگیرند ، از جمله محل اتصال مری و معده.
انواع سرطان مری
دو نوع سرطان مری وجود دارد.
کارسینوم سلول سنگفرشی که در انتهای فوقانی معده بروز میکند و اغلب در سلول های نازکی که جدار مری را تشکیل می دهند ، دیده می شوند.
آدنوکارسینوم که بیشترپائین انتهای مری و به خصوص در اطراف اتصال مری و معده بروز می کند .این سرطان اغلب در سلول های غده ای مری نیز دیده می شود .
علائم سرطان مری چیست؟
اولین علامت سرطان مری تقریبا مشکل در بلع است . این حات باعث می شود که شما فکر کنید که غذا در گلو و معمولا در پشت و انتهای قفسه سینه گیر کرده است .در طول مراحل اولیه سرطان مری، ممکن است دچار هیچ علائمی نشوید.اما با پیشرفت سرطان ممکن است دچار:
- کاهش وزن ناگهانی
- سوء هاضمه
- سوزش معده
- مشکل دربلع
- خفگی مکرر بهنگام غذا خوردن
- استفراغ
- درد قفسه سینه
- خستگی
چه عواملی باعث سرطان مری می شود؟
همانطور که می دانید علت سرطان مری همانند دیگر سرطان ها هنوز شناخته نشده است. اما پزشکان معتقدند که سرطان در نتیجه اختلالات، و یا جهش سلول های DNA بوجود می آید . اما به نظر می رسد استعمال دخانیات و مصرف الکل به بروز سزطان مری کمک می کند .همچنین رژیم غذایی نیز می تواند نقش موثری در بروز این بیماری داشته باشد.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به سرطان مری هستند؟
سرطان مری در مردان نسبت به زنان سه برابر شایع تر است.
افزایش سن نیز شانس ابتلا به این عارضه را بیشتر می کند . این سرطان در افراد بالای 60 سال شایع تر است.
سرطان مری در آمریکایی های آفریقایی تبار نسبت به سایر نژادها.شایع تر است .
کارشناسان معتقدند که التهاب سلول های مری منجر به پیشرفت سرطان مری می شود.
برخی از عادات و شرایطی که می تواند باعث تحریک مری شود ، عبارتند از:
- مصرف الکل
- استعمال دخانیات
- اختلال رفلکس، مانند بیماری ریفلاکس (GERD)
- اضافه وزن
- نخوردن میوه و سبزیجات به اندازه کافی
- بارت مری ( نوعی بیماری است که در اثر ریفلاکس مری بوجود می آید)
تشخیص سرطان مری چگونه است؟
- در اندوسکوپی یک میله نازک که یک دوربین به سر آن متصل است وارد مری شده و از مری عکسبرداری میکند.پزشک با استفاده از این ابزار می تواند داخل مری و ناهنجاری های بوجود آمده را مشاهده کند .
- این سرطان را می توان با استفاده از باریوم و اشعه ایکس تشخیص داد. برای انجام این نوع عکس برداری از بیمار خواسته می شود تا مایع خاصی به نام باریوم را ببلعد تا عکسبرداری با اشعه ایکس انجام شود.
- بیوپسی یک فرایندی است که در آن دکتر از مناطق مشکوک نمونه برداری میکند و نمونه ها برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه ارسال می شوند .
درمان سرطان مری
درمان ممکن است شامل جراحی ، شیمی درمانی یا پرتو درمانی باشد .اگر سرطان به سایر نقاط بدن منتقل نشده باشد ، دکتر ممکن است عمل جراحی را توصیه نماید و یا ممکن است دکتر به جای استفاده از جراحی ، شیمی درمانی یا پرتودرمانی را به عنوان بهترین گزینه درمانی توصیه نماید.
عمل جراحي
اگر سرطان در لایه های سطحی مری رشد نکرده باشد ، دکتر می تواند تومور را با استفاده از یک آندوسکوپ جراحی کرده و بردارد . در موارد جدی تر، بخشی از مری و گاهی اوقات غدد لنفاوی اطراف آن برداشته می شود. و حتی در موارد شدید، نیز ممکن است بخشی از بالای معده برداشته شود.
خطرات ناشی از جراحی می تواند شامل ترشح در منطقه ای که مری بازسازی و به معده متصل شده است ، خونریزی و عفونت شود.
شیمی درمانی
شیمی درمانی شامل استفاده از داروها برای مقابله با سلولهای سرطانی می شود. معمولا شیمی درمانی قبل یا بعد از عمل جراحی استفاده می شود.و گاهی اوقات هم همراه پرتودرمانی صورت می پذیرد.
شیمی درمانی دارای عوارض جانبی بسیاری است . عوارض جانبی بستگی به دارویی که دکتر تجویز کرده است ، دارد و در همه ی افراد متفاوت خواهد بود. این عوارض جانبی عبارتند از:
- ریزش مو
- حالت تهوع
- استفراغ
- خستگی
- درد
- نوروپاتی
پرتو درمانی
در پرتو درمانی از تابش پرتوها برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می شود.هدف اصلی استفاده از پرتو درمانی کوچک کردن و یا از بین بردن بافت های سرطانی است . در این روش از دستگاهی به نام براکی تراپی استفاده می شود. پرتو درمانی معمولا همراه با شیمی درمانی استفاده می شود واستفاده این دو روش معمولا عوارض جانبی بیشتری را به همراه دارد .
عوارض جانبی پرتو درمانی شامل:
- سوختگی پوست (مشابه آفتاب سوختگی)
- درد و یا مشکل در هنگام بلع
- خستگی
- زخم و درد در جدار مری
درمان های دیگر
اگر مری به علت سرطان مسدود شده باشد ، دکتر برای بهبود عمل بلع از وسیله ای به نام استنت، یا لوله های ساخته شده از فلز استفاده می کند .این وسیله داخل مری قرار میگیرد تا مجرای مری را باز نگه دارد.
همچنین ممکن است از درمان فتودینامیک نیز استفاده شود . درمان فتودینامیک معمولا به صورت سرپایی انجام می شود. همچنین می توان از این روش به دفعات و همراه با روش های دیگر درمانی مانند جراحی ، پرتودرمانی یا شیمی درمانی استفاده کرد.
پیشگیری از سرطان مری
اگر چه هیچ راه هی مطمئنی برای جلوگیری از سرطان مری وجود ندارد، اما برای کاهش خطر می توان راه های موثری برای جلوگیری از سرطان مری استفاده نمود از جمله:
- اجتناب از استعمال دخانیات
- اجتناب ازمصرف از الکل
- استفاده از یک رژیم غذایی حاوی میوه جات و سبزیجات
- حفظ تناسب اندام