در اغلب موارد، علائم پرکاری تیروئید شبیه دیگر اختلالات و بیماری ها است که تشخیص آن را سخت می کند.
پرکاری تیروئید_تولید بیش ازحد هورمون تیروئید_ میتواند سرعت برخی عملکرد ها را در بدن بالا ببرد.
افراد مبتلا به پرکاری تیروئید اغلب فکر میکنند که فقط عصبی یا پر استرس هستند.
سالمندان وکسانی که داروهای شناخته شده تحت عنوان مسدودکننده های بتا مصرف می کنند، نسبت به دیگر افراد مبتلا به پرکاری تیروئید، علایم کمتری را مشاهده خواهند کرد.
پرکاری تیروئید معمولا به آرامیپ یشرفت میکند. هرچند، در افراد جوان علائم ممکن است با سرعت بیشتری ایجاد شوند.
علایم پرکاری تیروئید
- کاهش ناگهانی وزن
- افزایش اشتها
- پرخاشگری یا اضطراب
- تپش سریع و یا ضربان نامنظم قلب
- لرز
- تعرق
- اختلال خواب
- حساسیت به گرما
- ریزش مو
- نازک شدن پوست
- ضعف عضلانی
- حرکات بیشتر و مکرر روده
- نداشتن دوره های قاعدگی و یا تغییر در الگوهای قاعدگی
- بزرگ شدن غده تیروئید (گواتر) و یا ندول تیروئید
- چشم بیرون زده از حدقه، حساسیت به نور، و یا تاری دید (درافراد مبتلا به گریوز افتالموپاتی)
نحوه تشخیص پرکاری تیروئید
- معاینه فیزیکی: هنگامی که بیمار آب دهان خود را قورت می دهد، پزشک با معاینه غده تیروئید، بزرگی، حساسیت و گره دار شدن آن را بررسی می کند.علاوه بر این، لرزش در انگشتان دست، رفلکس بیش از حد، تغییرات چشم، ضربان سریع قلب و پوست گرم ومرطوب نیز بررسی می شود.
- آزمایش خون: آزمایش خون تعیین کننده ی سطح تیروکسین (هورمون تولید شده توسط غده تیروئید) وهورمون های تحریک کننده تیروئید (TSH) ممکن است برای تشخیص پرکاری تیروئید استفاده شود. سطوح پایین TSH و سطح بالای تیروکسین از شاخصه های نشان دهنده ی تیروئید پرکار هستند.
- اسکن تیروئید با استفاده از ید رادیواکتیو (Radioactive iodine uptake test): برای تعیین علت ایجاد کننده ی پرکاری تیروئید و مقدار ید جذب شده توسط غده تیروئید انجام می شود ( نوعی تصویر برداری در پزشکی هسته ایی). دوز کوچکی از ید رادیواکتیو خورده می شود و پس از 2 تا 6 ساعت و / یا 24 ساعت غده تیروئید بررسی میشود. این بررسی با استفاده از وسیله ای به نام پروب گاما_ وسیله ایی شبیه به میکروفون_ انجام می گیرد. پزشک این وسیله را روی پوست خارجی گردن می چرخاند. جذب بالای ید رادیواکتیو نشان میدهد که غده تیروئید بیش از حد تیروکسین تولید می کند واحتمال ابتلا به بیماری گریوز یا ندولهای بیش فعال تیروئید زیاد است. اگر جذب ید رادیواکتیو کم است و دچار پرکاری تیروئید هستید، شما ممکن است تیروئیدیت (التهاب غده تیروئید) داشته باشید. در این نوع تصویربرداری از مقدار کمی اشعه استفاده میشود که زنان باردار و یا شیرده نباید آن را انجام دهند.
- اسکن تیروئید: برای تعیین اندازه، شکل، وموقعیت غده تیروئید انجام می شود تا از طریق آن علت پرکاری تیروئید و ندولهای تیروئید بررسی شود. یک ایزوتوپ رادیواکتیو به داخل ورید (آرنج و یا دست) تزریق می شود. سپس، با استفاده از یک دوربین خاص تصویر غده تیروئید روی صفحه نمایش کامپیوتر نشان داده می شود. گاهی اوقات،پزشکان اسکن تیروئید با استفاده از ید رادیواکتیو و این نوع اسکن تیروئید را همزمان انجام می دهند. از آنجاییکه در این نوع تصویربرداری نیز از مقدار کمی اشعه استفاده میشود، زنان باردار و یا شیرده نباید آن را انجام دهند.
- انواع دیگراسکن: پزشک ممکن است برای به دست آوردن دید بهتر ازغده تیروئید و یا بررسی گواتر بزرگ شده از اسکن های دیگری مانند سی تی اسکن یا سونوگرافی استفاده کند.
در خصوص نحوه درمان پرکاری تیروئید اینجا کلیک کنید.