التهاب مثانه یا سندرم مثانه دردناک در زنان
التهاب مثانه یا سندرم مثانه دردناک، حالتی است که در آن احساس درد یا نارحتی عود شونده در مثانه و لگن ایجاد می شود. از خصوصیات این بیماری، عود و درمان مشکل آن می باشد؛ بطوریکه عده ای از خانمها سالها از این بیماری در رنج هستند. علائم در افراد مختلف، متغیر است. بدين معنا كه گاهي علائم تشدید و گاهي تخفیف پیدا می کنند.
علائم بیماری التهاب مثانه
علائم ممکن است بصورت احساس فوریت ادرار کردن (با احساس ادرار کردن فرد نمی تواند خود را برای مدتی نگهدارد تا به محل مناسب جهت دفع ادرار برسد، بلافاصله باید مثانه خود را خالی کند)، تکرر ادرار، احساس سوزش حین ادرار کردن، و یا ترکیبی از علائم فوق را داشته باشد. شدت درد با پر و خالی شدن مثانه تغییر می یابد. معمولا علائم در دوران پریود تشدید می شوند. گاها در حین رابطه زناشوئی درد شدید ایجاد می شود. از آنجاييكه علائم و شدت بیماری التهاب مثانه متغیر هستند، بسیاری از پزشكان معتقدند که این تنها یک بیماری نیست، بلکه ترکیبی از چند بیماری است.
در التهاب مثانه جدار مثانه دچار التهاب شدید می شود و با هر بار عود بیماری، این التهاب سبب می شود که جدار مثانه حالت سفتی به خود گرفته و از خاصیت ارتجاعی آن كاسته شود و رفته رفته به نقطه ای می رسد که دیگر جدار مثانه مثل چرم کلفت، سفت و غیر قابل ارتجاع می گردد. اگر مثانه این خانمها با آندوسکوپ دیده شود، نقاط ریز خونریزی دهنده پراکنده در مخاط مثانه را می توان رویت کرد. آن فقط در 10 درصد بیماران مبتلا به التهاب مثانه دیده می شود. این بیماری در مردان نیز دیده می شود، ولی در خانمها خیلی شایع است. در آمریکا 3/3 میلیون خانم به این بیماری مبتلا هستند. در حقیقت از هر 100 نفر خانم سه نفر به آن مبتلا می شود.
درمانهای رایج عبارتند از:
- متسع کردن مثانه: در این روش مثانه بشدت متسع می شود. این کار با افزایش حجم مثانه و مداخله در انتقال سیگنال های درد، سبب بهبود درد بیمار می شود. تا 48 ساعت پس از اتساع مثانه، علائم بیمار بدتر می شوند، ولی رفته رفته در عرض 4 هفته، علائم بهبودی ظاهر می شوند.
- وارد کردن برخي مواد داروئی به داخل مثانه: در این روش، مثانه توسط یک داروی مشخصی پر شده و مدت 15 دقیقه دارو در داخل مثانه نگه داشته شده و سپس خالی می شود. داروی بخصوصی توسط سازمان غذا و دارو در این خصوص مورد تائید قرار گرفته است. ابتدا در داخل مثانه یک سوند گذاشته می شود و سپس این دارو از طریق سوند وارد مثانه میشود. این درمان هر هفته، به مدت 8-6 هفته انجام می شود و در صورت نیاز می توان دوره درمان را تکرار کرد. بسیاری از بیمارانی که از این دارو مصرف مينمايند، 4 هفته پس از خاتمه درمان 8-6 هفته ای شروع به بهبودی می کنند.
- درمان خوراکی: در 4 ماه اول بیمار ممکن است بهبودی در علائم مشاهده نگردد. کاهش تکرر ادرار ممکن است 6 ماه طول بکشد. بیمار باید حداقل 6 ماه دارو را مصرف نماید. چنانچه پس از 6 ماه هنوز بهبودی اتفاق نیفتاد، دارو قطع میشود.